Yer: Alaeddin Tepesi, Konya
Yıl: 2023
İşveren: Konya Belediyesi
Kategori: Ulusal Yarışma, Ziyaretçi Merkezi
Proje Alanı: 858 m² Yarı Açık Alan:1991 m²
Ekip: Seden Cinasal, Ramazan Avcı, Gülay Karip, İrem Malgaş, Melih Baktır, Didem Baykal, Ayşe Dağoğlu, Bengüsu Yeşiloğlu, Merve Özduman, Hülya Demirkaya, Günsu Deliktaş, Özlem Satı Kurtçu, Alper Tüfekçioğlu, Osman Ali Ünsal, Yaşar Aydoğan, Selin Kamburoğlu, Eşe Nam, Gürkan Çelik, Rumeysa Turhan, Aybüke Delikurt, Melike Taştemur, Busem Acar, Melis Şimşeker, Ata Kaynarca, Şevval Güngör, Ece Küçükçoban, Özgen Aksoy Demir
Danışmanlar: Özge Yendün, Sedat Kuş
Alaeddin Tepesinin kazı alanı bölümleri kentliye ve kente “yabancı” kalarak uzun yıllardır devam eden çalışmalara konu olmuştur. Bugüne geldiğimizde tüm bu çalışmaların sonlanması ve unutulan eşsiz mirasın tekrar ortaya çıkmasıyla artık bu üçlü yeniden karşılaşmaya hazırdır.
Öneri tasarım I. II. ve III. Kazı Alanları boyunca uzanan, Konya Alaeddin Tepesi bölgesinde gün yüzüne çıkan arkeolojik miras katmanlarının, koruma önlemlerini alarak, yerinde sergilenmesini ve tepenin tarihi önemini de vurgulayacak simgesel bir strüktür yapı ile kente eklemlemeyi hedeflemektedir. Tasarım; kent, tepe ve tarihi alan arasında koruyucu bir sınır olmakla birlikte farklı kotlardan tepe-kent arası erişimi sağlayarak arkeolojik alanın fiziki bariyer oluşturan yapısını ortadan kaldırmaktadır. Öneri strüktür üzerinde planlanan çeşitli patikalar sayesinde gündelik yaşam akışı ile tarihsel ve kültürel mirasın varoluşu hem zeminleşmekte, pekişmektedir. Arkeolojik alanın kent ile temas ettiği yüzeyde önerilen duvar yapı, kalıntılarla karşılaşma alanları, bilgilendirme panoları, yönlendirme elemanları ve kentsel donatılar gibi içerikleriyle birlikte kentlinin yoldan geçerken, tramvay beklerken, tepede gerçekleştireceği rekreatif kullanımlar gibi günlük yaşam pratiklerinde yerini alacaktır.
Duvar yapı kazı deneyimini oluşturan dolaşım ve izleme elemanlarını barındırmakta, açıklıklılarıyla kazı alanı ve kente karşı izleme olanakları (sergi evi, kazı izleme terasları) sağlamaktadır. Başka bir deyişle öneri bugüne kalıntıları ulaşabilmiş kale surlarının dışarıyla kurduğu geçirimsiz ve içe dönük ilişkiye karşıt biçimde; kent, kentli ve tepe arasında bakma, görme ve anlamaya dair yeni ilişkiler tetiklemeye çalışmaktadır.
Bu bağlamda duvar belli açı ve yaklaşımlarda istenilen hafifliği, geçirimi ve izleme olanağını karşılarken sunduğu bütüncül tektonikle geçmişteki “kent suru” arketipinin çağdaş ve güncel bir yorumu olma özelliğini sürdürmektedir.
Kazı alanları boyunca konumlandırılmış strüktür yapı Alaaddin Bulvarı yönünde yükselerek yol tarafından algılanabilen, ziyaretçi girişlerinin sağlandığı, kentsel bir imge gibi davranmaktadır. Kazı çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan kalıntıları dış hava koşullarından koruyacak kısmen kapalı koruma örtüsü ise parka uygun kotlardan hemzemin olarak bağlanarak farklı bakı noktalarından alana alternatif bir gezi kurgusu sunmaktadır.