LÜLEBURGAZ YILDIZLARI YÜZME AKADEMİSİ

















TEPEYE ERİŞMEK
Tepeye erişmek ve büyük hacimli kapalı havuz kütlelerini arazide eritmeye çalışmak tasarımın çıkış noktasıdır. Bu amaçla bulunduğu yer ile güçlü ilişkiler kurmaya çalışan bir mimari dil benimsenmiştir. Formu ile öne çıkmak yerine parçalı ve yalın bir silüet öneren tasarım arazide erimek ve olabildiğine yere yakın olmak amacındadır.
Temel mimari elemanlar yalınlık prensibinden kopmadan hacimleri tarifler ve yatay ve dikey düzlemde arazi ve çevresi ile ilişkilenir. Saçaklar örttüğü hacimlerin ötesine de uzanarak hem dış alanlarda yeni ilişkiler örgütler hem de doğal ışığın kontrol eder. Duvarlar ise adeta arazini bir parçası olmaya çalışır. Açık alanlarda da doğal arazide eriyerek kaybolmak prensibi benimsenmiştir.
ARAZİ KULLANIMI VE PROGRAM DAĞILIMI
Program bileşenlerinin büyük hacimlerden oluşması ve eğimli arazideki korunması gerekli olan peyzaj envanterinin program birimlerinin bir arada çözümü için uygun büyüklükte bir alan için kısıtlayıcı olması tasarım sürecinin belirleyici temel girdileri olmuştur. Bu gerçekler ışığında yüksek hacimli ve geniş oturum alanlarına ihtiyaç duyan kapalı havuzlar bir arada çözülmek yerine parçalı bir şekilde ele alınmıştır. Parçalanma sayesinde arazi ile kurulacak ilişkilerin potansiyelleri de değerlendirilmiştir.
Yerleşim kararları, arazinin değişken eğime sahip yapısı hakim rüzgar, güneş hareketi, mevcut peyzaj envanteri ve yapı programı ile birlikte ele alınarak verilmiştir. Bu girdiler havuzların kullanım senaryoları ve kullanıcı profili ile birlikte ele alındığında insan ölçeğine yakın birimlerin alt kotlarda, büyük hacimlerin ise üst kotlarda çözülmesini öğütlemiştir.
KULLANIM SENARYOLARI VE PROGRAM ÇÖZÜMLERİ
Olimpik - su topu havuzu ile halk havuzları olarak iki temel gruptan bahsetmek mümkündür. Birinci grup turnuvaların yapılacağı, kursların düzenleneceği spor amaçlı olan su topu ve olimpik havuzdur. İkinci grup ise ağırlıklı eğlence amaçlı kullanılacak kapalı halk havuzu ve açık havuz ve çevresindeki eğlence birimlerinden oluşur.
Gerektiğinde ayrı gerektiğinde ise birlikte çalışabilecek şekilde kurgulanan su topu ve olimpik havuz seyirci girişleri tepede (+20.00 kotu) oluşturulmuştur. Bu girişler aynı zamanda sporcuların da erişim sağlayabileceği noktalardır. Seyircilerin toplanma alanı olarak çalışması olarak düşünülen karşılama meydanı iki havuzun da giriş hollerinin açılabileceği şekilde düzenlenmiştir. Sporcular bu kottan ayrıca su topu havuzu ve olimpik havuzun soyunma birimlerine dikey dolaşım elemanları ile ulaşılabilmektedir. Bir alt kottaki (+15.00 kotu) alleye açılan sporcu girişi hem su topu havuzuna hem de olimpik havuza direk erişim sağlar. Sporcular bu holden soyunma birimlerine ve devamında havuz çeperlerine ulaşabilir.
Giriş holleri havuzların gerektiğinde birlikte gerektiğinde ise ayrı ayrı kullanılabilecek şekilde düzenlenmiştir. Sporcu mekânlarına ve soyunma birimlerine erişim kontrolü sağlanmış, sporcu dışındaki kullanıcıların erişimi ise kısıtlanmıştır. İki havuzun da soyunma birimleri giriş holünün arkasından bağlantılıdır. Bu sayede turnuva veya benzeri organizasyonlarda sporcuların aktivite öncesi ısınması ve antrenmanı için iki havuzun bir arada kullanılması sağlanabilmektedir. Havuzların bağımsız olarak da çalışabilmesi ise yapının işletme maliyetleri açısından çok önemlidir. Tribün çeperleri olabildiğine şeffaftır. Bu sayede dış mekân ile istenilen ilişkili aynı kotta sağlanır ve iç mekân ile dış mekânın görsel sürekliliği sağlanır.
Kapalı halk havuzu ise kullanıcıların kentten erişimi de göz önünde bulundurularak alt kotlarda (+5.00 kotu) çözümlenmiştir. Olimpik havuzun alt kotuna yerleştirilen spa ise kapalı halk havuzu ile iç mekandan bağlantılı şekilde ele alınmıştır. Spa’ya direk olarak ise +10.00 kotundan ulaşılabilir. Spa ve kapalı halk havuzu kullanıcısı dış mekâna çıkmadan iki birimi de bir arada kullanılabilmektedir. Hem kapalı halk havuzu hem de spa yeşil doku ve doğal topografyanın avantajı ile tanımlanmış dış alanlarına açılarak kullanıcılarının doğa ile bütünlemesini sağlar. Kapalı halk havuzu mimari dile uygun şekilde serbest formda düzenlenmiştir. Bu sayede girintiler arasında kullanıcılar için dinlenme ve alt alanlar oluşturulmuştur.
Açık havuza kullanıcılar allenin alt ve üst kotları ortası olan +10.00 kotundan erişim sağlayabilir. Bu noktadan soyunma birimlerine ve kafeye ulaşılabilir. Kullanıcı kontrolünün de sağlanabildiği bu noktada aynı zamanda bir danışma/bilet satış birimi önerilmiştir. Havuz çevresi ile birlikte çalışan kafeterya yine bu kottan mevcut ağaçlar ile tanımlanmış açık alan ile de direk bağlantılıdır.
Topografyanın alt kotlara doğru teraslanması ile havuz çevresi aktiviteler için uygun kotlarda aktivite terasları oluşturulur. Birbirine akan bu teraslar ile yoğun kullanımlarda kullanıcılar için niş alanlar oluşturmak ve yığın kullanıcı etkisinden uzaklaşılmak istenmiştir. Aktivitelerin türüne göre gerektiğinde sessizlik isteyen kullanıcılar için oluşturulan relax alanlar ise çözülerek arazi içinde dağılır. Su oyunları havuzu daha alt kotta yer alır ve doğal kotların avantajı ile kaydıraklara erişim sağlanır. Açık havuz, kullanıcıların mahremiyeti göz önünde bulundurularak yola göre yukarıda çözülmüştür. Açık havuz ve eğlence havuzları kendi aralarında ilişkili olacak şekilde düzenlenirken aynı zamanda da kullanıcılara farklı karakterde alt alanlar sağlayabilecek şekilde ayrılmıştır.


- YER
- Kırklareli
- İŞVEREN
- Lüleburgaz Belediyesi
- PROGRAM
- Spor Tesisi, Sosyal Tesis
- TÜR
- Yarışma, 2.Ödül
- İNŞAAT ALANI
- 15734 m²
- EKİP
- Seden Cinasal, Ramazan Avcı, Emre Şavural, Fatih Yavuz, İbrahim Yavuz, Tuna Bozankaya, Bengü Büyükkayacı, Özge Diler Himes, Yücel Hüseyin Sala, Baran Ekinci, Özlem Kurtçu, Zeynep Demirhan, Su Sarıhan, Ayşe Dağoğlu, Ahmet Kazu
- DANIŞMANLAR
- Murat Memlük, Zafer Kınacı, Kemal Ovacık, Bahri Türkmen